Dostupni linkovi

Berlin preti blokadom ratifikacije SAA Ukrajine i EUNemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele zapretio je danas da će blokirati ratifikaciju sporazuma o asocijaciji i pridruživanju Ukrajine EU zbog zabrinutosti
za sudbinu bivše premijerke Julije Timošeko koja je u zatvoru.

"Mi, Nemci, kažemo da sporazum o asocijaciji i pridruživanju Ukrajine EU ne može biti ratifikovan, ako se (u Ukrajini) ne poštuju ljudska prava", rekao je Vestervele u intervjuu nemačkoj TV stanici ZDF.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko nalazi se na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne.

Ona je u lošem je zdravstvenom stanju i počela je prošlog petka štrajk glađu zbog,
kako je rečeno, nasilnog ponašanja zatvorskih čuvara prilikom premeštanja iz zatvora u bolnicu.

U intrevjuu za današnji nemački Bilt, Vestervele je podsetio da se Ukrajina kao članica Saveta Evrope obavezala da će poštovati minimalne norme kada su u pitanju ljudska prava.

On je takođe rekao da nemačka vlada za sada ne razmišlja o bojkotu Evropskog prvenstva u fudbalu koje se ove godine održava u Ukrajini i Poljskoj.

"Smatram da o tome ne treba danas da odlučujemo. To ne znači da o tome nećemo razgovarati za šest sedmica", rekao je Vestervele, dodajući da je "najvažnije sada pomoći Timošenkovoj" koja je lošeg zdravstvenog stanja.

Nemački nedeljnik Špigel ranije je naveo da kancelarka Angela Merkel ozbiljno razmatra mogućnost političkog bojkota Evropskog prvenstva u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG