Dostupni linkovi

Amfilohije poručio Đukanoviću da se registruje kod crkve božje


Mitropolit Srpske prvoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije rekao je danas da se "moli Bogu da sve prosvijetli svjetlošću svoga bogopoznanja, pa i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, koji sada sa svojom vlašću progoni Crkvu Božiju i traži od Svete drevne Crkve svetosavske da se registruje".

Mitropolit Amfilohije rekao je nakon Svete arhijerejske liturgije, koju je jutros sa sveštenstvom služio u crkvi Svetog Dimitrija u Kujavi, kod Danilovgrada, da bi bilo normalnije da on, kao mitropolit crnogorsko-primorski, zatraži od Đukanovića i svih njegovih saradnika da se registruju, budući da je "Crkva stvorila ovu državu".

"Red bi bilo da se nova država, koju mi priznajemo, registruje kod Crkve Božje, kod Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog", rekao je Amfilohije.

On je poručio Đukanoviću da ne ponižava Crkvu Božju, ponižavajući time i Svetog Petra Cetinjskog i njegov ćivot i Svetog Vasilija Ostroškog.

"Zamislite šta traže naši glavari: da registrujemo Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Zato se pomolimo Bogu za njega i njegove saradnike da ih Gospod prosvijetli. On kaže da je ateista, pa neka Bog da da se on krsti", poručio je mitropolit.

Kaže da se sjeća Đukanovića kada je dolazio da cjeliva ćivot Svetoga Petra, pa je ložio i badnjak na Cetinju."Nije se onda deklarisao da je ateista. Doduše, kako je to tada uradio, vidjelo se da mu to ne ide od ruke, što ne znači da mu neće ići od ruke", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije se nada da će Bog dati da i Đukanović primi Sveto krštenje, kao što su bili kršteni i svi njegovi preci, pa će onda i on drugačije da razmišlja o Crkvi Božjoj, na način kako su o njoj razmišljali svi koji su Crnu Goru stvarali.

Amfilohije je rekao da "ne može na bezumlju bezumnika da se gradi budućnost nikoga, a pogotovo ne Crne Gore, koja je sve što je sagradila na Bogu sagradila i na ćivotima Svetoga Petra i Svetoga Vasilija".
XS
SM
MD
LG