Dostupni linkovi

Ban Ki Mun ponovo apeluje da se prekine nasilje u Siriji


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun ponovo je danas zatražio od zaraćenih strana u Siriji da prekinu s nasiljem, u kojima je samo danas u više napada stradalo najmanje 20 ljudi.

Generalni sekretar UN osudio je "terorističke bombaške napade u kojima je juče u Idlebu i Damasku" stradalo najmanje 27 ljudi. On je pozvao "sve strane da odmah prekinu svaku formu neprijateljstva i da u potpunosti sarađuju sa članovima posmatračke misije UN.

U bombardovanju vladinih trupa rano jutros u jednom selu u provinciji Idleb poginulo je deset civila, među kojima je devet članova iste porodice, saopstila je nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

U saopštenju te organizacije navodi se da su među članovima stradale porodice četiri žene i dvoje djece. Isti izvor navodi da su brojni ranjeni u tom napadu zadobili teške povrede i da su prebačeni u bolnice.

U provinciji Deir-el Zor na istoku zemlje u sukobu vojske i i pobunjenika poginulo je 12 vojnika i jedan civil.

U Siriju je juče doputovao šef posmatračke misije, norveški general Robert Mud, koji je po dolasku odmah pozvao obe strane na poštovanje primirja zvanično uspostavljenog 12. aprila kao dio mirovnog plana međunarodnog izaslanika Kofija Anana. To primirje, međutim, krše obije strane.

Pomoćnik sirijskog šefa diplomatije Fejsal Mekdad izjavio je nakon razgovora s norveškim generalom da će se njegova zemlja "obračunati s naoružanim bandama".

.
XS
SM
MD
LG