Dostupni linkovi

Crne Gore: Nema uranaka ni protestnih šetnji


Međunarodni praznik rada sindikati u Crnoj Gori ove godine, za razliku od prethodnih, ne obilježavaju ni protestnim šetnjama ni okupljanjima, niti tradicionalnim prvomajskim urancima.

Globalna kriza, rast cijena osnovnih namirnica i energenata, sve više nezaposlenih i onih koji ostaju bez posla, smanjenje zarada, novi porezi, glavni su razlozi nezadovoljstva radnika u Crnoj Gori, kao i u svijetu.

U Crnoj Gori su protesti zbog teške socio-ekonomske situacije, zakazani za subotu.

Iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) objašnjeno je da neće organizovati tradicionalnu Prvomajsku protestnu šetnju, jer je ta radnička asocijacija jedan od organizatora trećeg građanskog protestnog skupa, koji će u subotu biti održan u Podgorici.

Sekretarijat USSCG pozvao je članstvo, radnike, studente, penzionere i građane, da umjesto na tradicionalnu Prvomajsku protestnu šetnju, dođu na građanski protestni skup, kako bi se zajedno izborili da žive dostojanstveno od svog rada.

Druga sindikalna centrala, Savez sindikata (SSCG), objavila je Prvomajski proglas u kojem poručuje da bi Vlada trebalo da preduzme energičnije i sistematske akcije za pokretanje privrede, otvaranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih.

U većini zemalja svijeta i regiona danas se ogranizuju protesti.
XS
SM
MD
LG