Dostupni linkovi

"Mol" zamrzava učešće u gradnji naftovoda "Nabuko"


Mađarska naftna kompanija (Mol) će napustiti dalje finansiranje priprema za izgradnju gasovoda "Nabuko", nezadovoljna načinom upravljanja tim projektom, saopštio je direktor te kompanije Žolt Hernadi.

Tehnički gledano "Mol" će i dalje ostati član akcionarskog društva, u kojem se još nalaze austrijski "OMV", rumunski "Transgas", bugarski "Bulgargas" i turski "Botas", a uskoro bi trebalo da im se pridruži i nemački "RVE", ali više ne želi da snosi troškove projektovanja i do daljeg će suspendovati članstvo svoje kćerke-firme "FGS" u tom konzorcijumu.

Hernadi je, na konferenciji za novinare, održanoj u Budimpešti nakon sednice Skupštine akcionara "Mola", istakao da su primedbe na račun "Nabuka" u protekle dve godine više puta prenete rukovodstvu projekta, ali da nikada nije stigao zadovoljavajući odgovor.

Izlazak Mađarske iz gasovoda, koji bi trebalo da poveže područje Kaspijskog mora sa evropskim potrošačima, mimoilazeći Rusiju, najavio je prošlog ponedeljka premijer Viktor Orban. On je na predavanju u Evropskom političkom centru u Briselu istakao da projekat "Nabuko" već čitavu deceniju gotovo tapka u mestu, da se troškovi iz godine u godinu povećavaju, a još uvek se ne zna ni približni krajnji iznos.
XS
SM
MD
LG