Dostupni linkovi

Dodik i Lagumdžija: Na pomolu dogovor oko slučaja "Sejdić i Finci"


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija usaglasili su se večeras u Sarajevu da će u narednih 15 dana nastojati da bude postignut kompromis o pitanju provođenja presude "Sejdić i Finci", jer je većina stavova približena.

Dodik i Lagumdžija potvrdili su da ekspertski timovi stranaka već intenzivno rade na tom pitanju, te da se kompromis očekuje na narednom sastanku lidera šest stranaka u BiH koji će biti održan sredinom maja u Mostaru.

"Trebamo konačno završiti priču `Sejdić-Finci`, za šta načelno ne postoji nijedan problem. Prihvatam da se to polovinom maja stavi na dnevni red sastanka `šestorke` u Mostaru. Sa stanovništva posljednjeg sastanka iz Banjaluke postoje tek male nijanse koje prave problem, dok značajan dio opredjeljenja da se to uradi uopšte nije sporan", rekao je Dodik.

Lagumdžija je rekao da će insistirati na potpunom provođenju presude, koje podrazumijeva rješavanje pitanja izbora u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u cjelovitom paketu.

Kada je riječ o usvajanju budžeta institucija BiH za 2012. godinu, Dodik i Lagumdžija su na konferenciji za novinare u Sarajevu potvrdili da će članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić na sutrašnjoj sjednici podržati budžet koji je usaglasio Savjet ministara BiH.

Dodik je pozvao predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se ne diskvalifikuje dalje iz dogovora o budžetu BiH za 2012. godinu koji je postignut tokom posljednjeg sastanka lidera šest najjačih političkih partija u Banjaluci.

Lagumdžija je istakao da će Komšić sutra inicirati izmjenu Ustava BiH koja omogućava smanjenje plata najvišim funkcionerima u zemlji. "Ne želimo da imamo 77 Ustavom zaštićenih ljudi na koje se ne odnose planirane uštede. Komšić u potpunosti podržava ovaj stav SDP-a BiH", rekao je Lagumdžija.
XS
SM
MD
LG