Dostupni linkovi

Almir Šabančević osuđen na osam godina za ratni zločin u Velikoj Kladuši


Kantonalni sud u Bihaću proglasio je Almira Šabančevića krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima 1995. u Velikoj Kladuši i osudio ga na osam godina zatvora.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Fikret Hodžić, obrazlažući presudu, rekao je da je optužba tokom suđenja izvan svake sumnje uspjela dokazati da je Almir Šabančević 19. jula 1995. godine u naselju Johovica učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Petog korpusa Armije BiH, saopšteno je iz BIRN-a.

Kako stoji u presudi, Šabančević je zarobljenike Sulejmana Muslića, Senada Mujkića, Nihada Dizdarića i Zaima Jusića fizički zlostavljao tukući ih šakama, nogama, kundakom i cijevi od automatske puške.

"Potom je zarobljenika Nihada Dizdarića izdvojio iz vrste u kojoj su stajali zarobljenici i iz automatske puške u njega ispucao nekoliko metaka, nakon čega je Dizdarić preminuo na licu mjesta", rekao je sudija Hodžić.

Šabančevića je Kantonalni sud u Bihaću 1997. osudio na 14 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima na području opštine Velika Kladuša, ali je ova presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH, a do pravosnažnosti presude, Šabančević će ostati na slobodi. Sud u Bihaću je ocijenio da nema razloga za pritvor, jer se tokom postupka Šabančević odazivao na pozive.
XS
SM
MD
LG