Dostupni linkovi

Slab odziv birača u Francuskoj


U Francuskoj, gdje je u nedjelju ujutro počeo prvi krug predsjedničkih izbora, do podneva je na birališta izašlo 28,29 posto birača što je manje nego na prošlim izborima 2007., prenosi dnevnik Le Monde u online izdanju

Gotovo 44 milijuna glasača danas ima pravo birati jednog od 10 kandidata za šefa države. Ukoliko nijedan od njih ne osvoji više od 50 posto glasova, 6. svibnja održat će se drugi krug, a prema dosad provedenim anketama, on je sasvim izvjestan.

Prema svim anketama, uvjerljivi favoriti u prvome krugu su dosadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predsjednik konzervativne Unije za narodni pokret (UMP), i socijalist Francois Hollande.

Aktualni šef države i pretendent na drugi predsjednički mandat Sarkozy, u pratnji supruge Carle, glasao je nešto prije podne na biralištu u najotmjenijem i najbogatijem, 16. pariškom arondismanu.

Kandidat Socijalističke stranke Francois Hollande glasao je, u pratnji supruge Valerie Trierweiler u Tulleu, sjedištu departmana Correze, čiji je gradonačelnik bio do 2008. godine.

Agencije za istraživanje javnog mnijenja na ovim su izborima predvidjele apstinenciju građana od oko 25 posto. Na prošlim izborima 2007. na biračka mjesta nije izašlo svega 16,2 posto birača.

U osam sati je diljem zemlje otvoreno oko 85.000 glasačkih mjesta koja se zatvaraju u 18.00 odnosno 20.00 sati u većim gradovima. Izbori za dijasporu i stanovnike prekomorskih područja počeli su u subotu.
XS
SM
MD
LG