Dostupni linkovi

MMF upozorava Europu


Europa se jučer našla pod pritiskom drugih svjetskih sila kako bi učinila više na rješavanju dužničke krize koja još prijeti potkopavanjem krhkoga globalnog oporavka.

Dan nakon što su vodeća svjetska gospodarstva dogovorila više novca za Međunarodni monetarni fond (MMF), kako bi on djelotvornije pomogao u obuzdavanju europske dužničke krize, upravno tijelo Fonda - Međunarodni monetarni i financijski odbor (IMFC) - zaključilo je da eurozona sada treba staviti svoje dugove pod kontrolu, osigurati stabilnost svoga bankovnog sustava i provesti odlučne strukturne reforme.

Odbor je u izjavi nakon sastanka rekao da razvijena gospodarstva općenito trebaju stegnuti svoje proračune, iako ne pretjerano.

Predsjedatelj vijeća, singapurski ministar financija Tharman Shanmugaratnam, rekao je kako je ključno vratiti se normalnom gospodarskom rastu u dvije do tri godine u razvijenom svijetu, inače fiskalna održivost ne bi bila moguća.

Tijekom trodnevnog sastanka MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu vodeći svjetski financijski dužnosnici pokušali su zadržati pritisak na Europu kako bi ona krenula putem teških gospodarskih reformi koje se smatraju ključnima za korjenito rješavanje dužničkih problema regije.
XS
SM
MD
LG