Dostupni linkovi

AP: Brejvik tek jedan od zločinaca inspirisanih umetnošću



Izjava masovnog ubice Andersa Beringa Brejvika (Behring Breivik) da mu je igranje video i onlajn igara "Call Of Duty: Modern Warfare" i "World Of Warcraft" pomoglo u pripremi zločina, pokazuje još jednom da život imitira umetnost, koliko god da je ona ružna, piše danas Asošijeted pres (AP).

Brejvik je izjavio na sudu u Oslu da je igrajući ove dve igre uspeo da izuči veštine koje su mu pomogle da ubije 77 ljudi u dva napada koja je prošlog leta u istom danu počinio u centru glavnog grada Norveške i na obližnjem ostrvcetu Utoja.

Naime, koristeći virtuelni snajperski nišan u ovim simulatorima ratovanja iz prvog lica, Brejvik je, kako tvrdi, obučio sebe za detektovanje, identifikaciju i biranje meta za odstrel.

Stranice istorije su, podseća Asošijeted pres, pune ubica koje su inspiraciju za zločine našle u umetnosti, a među najpoznatijim primerima su Čarls Menson (Čarles Manson), Mark Dejvid Čepmen (Mark David Čapman) i Erik Harris (Eric Harris).

Menson, koji je 1969. godine sa bandom satanista ubio četvoro ljudi, uključujući trudnu ženu Romana Polanskog, glumicu Šaron Tejt (Sharon Tate), rukovodio se navodnim "proročanstvom" koje je video u stihovima pesme Bitlsa (The Beatles) "Helter Skelter".

Tvorac te pesme, Džon Lenon (John Lennon) i sam je ubijen 1980. godine, a njegov ubica Mark Čepmen bio je opsednut klasikom književnosti "Lovac u raži" Dž. D. Selindžera (J. D. Salinger).

Erik Haris, koji je 1999. godine u svojoj srednjoj školi ubio 12 učenika i jednog profesora, mnogo je vremena provodio igrajući video igru "Doom" - klasičnu igru sa pucanjem, iz prvog lica.

Bar deset ljubavnih parova, uključujući Bendžamina Darasa (Benjamin Darras) i Saru Edmondson (Sarah Edmondson), počinilo je serijska i masovna ubistva "okrivljujući" za to kontroverzni film Olivera Stouna (Stone) "Rođene ubice" (1994), sa Vudijem Harelsonom (Woody Harrelson) i Džulijet Luis (Juliette Lewis) u glavnim ulogama.

Jedna od preživelih žrtava napada Darasa i Edmondsonove iz 1995. godine podnela je tužbu protiv tvoraca "Rođenih ubica", koja je odbačena 2001. godine.

Na kraju AP-ove liste su Dejl Šelbi Pjer (Dale Selby Pierre) i Vilijem Endrjus (William Andrews), počinioci takozvanih "haj-faj" ubistava iz 1974. godine - praćenih pljačkom, mučenjem i višestrukim silovanjem - koji su svoje tri žrtve naterali da popiju sredstvo za otpušavanje slivnika.

Pjer i Endrjus, koji su kasnije osuđeni na smrt, rekli su na sudu da im je ideja za brzo i efikasno likvidiranje talaca pala na pamet dok su gledali film "Klopka za inspektora Kalahana/Magnum Force" (1973), drugi iz serijala o Prljavom Hariju sa Klintom Istvudom (Clint Eastwood) u glavnoj ulozi.

U ovom filmu, prostitutka je primorana da popije sredstvo za otpušavaje slivnika.
XS
SM
MD
LG