Dostupni linkovi

Obilježena godišnjica stradanja Hrvata u Trusini


Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i Svetom misom koju je predvodio mons.mr. Tomo Knežević, danas je u selu Trusina obilježena 19. godišnjica stradanja 22 hrvatska branitelja i civila.

Delegaciju Vijeća ministara predvodio je predsjedavajući Vjekoslav Bevanda, a prvi put poštu ubijenim odala je zajednička delegacija FBiH u kojoj su bili predsjednik Federacije Živko Budimir i potpredsjednici Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo. Zajednički vijenac na spomenik poginulim položili su predstavnici Udruge generalskog zbora HVO-a i Udruženja generala ARBiH, kao i predstavnici Koordinacije udruga HVO-a i ARBiH općine Konjic.

Vijence su položila i izaslanstva porodica ubijenih Hrvata Trusine, predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga na čelu s brigadnim generalom Ivicom Jerkićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) s predsjedateljem Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade HNK/Ž predvođeno predsjednikom Denisom Latićem, predstavnici ministarstva banitelja HNK/Ž, izaslanstvo grada Mostara, općina Konjic, Prozor-Rama, Gornji Vakuf/Uskoplje, izaslanstvo poginulih branitelja HNK/Ž, izaslanstvo HVIDR-e i dr.

Predsjednik Federacije Budimir rekao je: "Konačno zajedno na jednom mjestu, stalno zagovaram takav pristup prema svim žrtvama rata. Sve žrtve rata zavređuju da im se poklonimo i da sve počionice zločina osudimo".

"Svi nevini ubijeni imaju pravo na počast i na pravdu, a zločinci na kaznu. Prvi put ovdje su zajedno generali HVO i Armije BiH, žrtve se ne mogu dijeliti, sve su iste pred Bogom i pred narodom, država mora biti spremnija na otkrivanje zločina. Ovaj zajednički čin danas je put jačanja povjerenja, jer svi se trebamo konačno okrenuti budućnosti, istakao je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Potpredsjednik Pudarić je dodao "da je najbolja počast ovdje ubijenim i poginulim obnova života i povratak na ove prostore".
XS
SM
MD
LG