Dostupni linkovi

U Tuzli otvoren centar za regrutaciju


Misija Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH u saradnji sa Ministarstvom odbrane BiH danas je u Tuzli svečano otvorila Centar za regrutaciju i tranziciju u kasarni "Aerodrom Dubrave" u okviru projekta "NATO - perspektiva".

Portparol IOM-a Edita Selimbegović rekla je Srni da aktivnosti ovih centara uključuju individualno savjetovanje usmjereno na razvoj individualnog plana za reintegraciju po potrebi pojedinaca, kao i podršku u procesu reintegracije asistiranim pojedincima.

Ona je naglasila da će reintegracioni planovi biti finansirani kroz pojedinačne budžete do 3.000 maraka

Selimbegovićeva je naglasila da je ovo četvrti centar za regrutaciju i tranziciju u BiH, a tri formirana već se nalaze u Rajlovcu kod Sarajeva, Banjaluci i Čapljini.

Na svečanosti su se obratili ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović, ambasadori SAD i Velike Britanije u BiH Patrik Mun i Najdžel Kejsi, predstavnik norveške Ambasade u BiH pukovnik Džon Olsen, komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Geri Hofman i šef Misije IOM-a u BiH Đanluka Roko.

Prema riječima Selimbegovićeve, cilj programa "NATO - perspektiva" jeste jačanje procesa i pozitivnog uticaja na reformu odbrane u BiH, da obezbijedi podršku za socijanu reintegraciju u civilni život oko 3.000 pripadnika Oružanih snaga BiH koji zbog zakonodavnog ograničenja od 35 godina više ne mogu učestvovati u aktivnoj vojnoj službi.
XS
SM
MD
LG