Dostupni linkovi

Cijene nafte u padu


Cijene sirove nafte pale su danas na nešto ispod 102 dolara po barelu pošto su pregovarači saopštili da su prošlosedmični pregovori u Istanbulu oko iranskog nuklearnog programa krenuli u pozitivnom smjeru.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je u elektronskom poslovanju na Njujorškom merkantilnom tržištu pala za 78 centi i ugovarana je po 102,05 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Na londonskoj berzi ICE je nafta marke "brent" za majski termin isporuke pojeftinila 60 centi, na 120,58 dolara za barel.

Zvaničnici Irana su se u subotu u Istanbulu sastali sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Narodne Repoblike Kine, Ruske Federacije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke radi pregovora o nuklearnom programu Islamske Republike.

Vodeće zapadne zemlje i Izrael strahuju da bi zvanični Teheran mogao da iskoristi taj program za dobijanje nuklearnog naoružanja, što najviši iranski rukovodioci odbacuju.

Pregovarači su saopštili da su razgovori počeli u pozitivnom tonu, za razliku od prethodne runde održane prije 14 mjeseci, koja je okončana bez ikakvog napretka.
Obje strane su se dogovorile da se 23. maja sastanu u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, radi nastavka pregovora.

Bojazan da bi vojni napad Izraela i SAD na iranska nuklearna postrojenja mogao poremetiti globalni lanac snabdijevanja naftom je uticao da sirova nafta u oktobru 2011. poraste sa 75 dolara.

Iranska proizvodnja nafte je u posljednjih nekoliko mjeseci smanjena, jer su SAD i Evropa počele da uvode ekonomske sankcije drugom po veličini proizvođaču nafte unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nafta je prošlog mjeseca pala sa 110 dolara usljed pokazatelja da globalne zalihe nafte premašuju potražnju.
XS
SM
MD
LG