Dostupni linkovi

Filmski festival "Slobodna zona" na turneji po Srbiji


Festival angažovanih filmova "Slobodna zona" predstaviće tri filma koji u svom fokusu imaju diskriminaciju po nacionalnoj osnovi - 18. aprila u Kulturnom centru u Leskovcu i 21. aprila u Centru za kulturu u Lazarevcu.

To je deo programa "Misli o drugima - misli o sebi" koji organizuju Kulturni centar Rex iz Beograda i partneri u deset gradova i sela Srbije.

Za ovu priliku odabrani su dugometražni dokumentarci "Ja, moja ciganska porodica i Vudi Alen" (italijanska produkcija iz 2009. godine) u režiji Laure Halilović, "Nevidljivi policajac" (koprodukcija Holandija/Palestina/Ujedinjeni Arapski Emirati, 2011.) Laida Al-Juneidija i "Od zrna do slike" (Hrvatska/Srbija. 2011) Branka Ištvančića.

Pored toga, u Narodnoj biblioteci Bor 23. aprila izraelska umetnica Noa Treister održaće predavanje "Konstrukcije identiteta". Ona je živela tri godine u selu kod Majdanpeka gde je, između ostalog, istraživala kulturu Vlaha-Rumuna (kroz projekat Uneska o istoriji Vlaha).

Namera serije događaja "Misli o drugima - misli o sebi" je da podstakne kritičku debatu o reprezentaciji nacionalnih manjina u političkom i kulturnom životu u Srbiji i da promoviše socijalnu pravdu, solidarnost, jednakost i jednaka ljudska prava za sve građane i građanke Srbije.

Realizaciju programa omogućila je Uprava za ljudska i manjinska prava (Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu) u sklopu programa "Kalendar ljudskih prava 2012".
XS
SM
MD
LG