Dostupni linkovi

Japanska vlada pustila u pogon dva nuklearna reaktora


Japanska vlada donela je odluku da ponovo u pogon stavi dva reaktora nuklearne centrale u pokrajini Fukui, što je izazvalo oštru kritiku Grinpisa.

Vlada premijera Jošihika Node je u petak najavila da će u pogon ponovo biti stavljeni blokovi 3 i 4 nuklearne centrale u mestu Oi u prefekturi Fukui, kako bi se tokom sledećeg leta sprečila nestašica struje u Japanu.

"Teško je razumeti zašto Vlada toliko žuri da reaktore ponovo stavi u pogon", napisao je komentator japanskog lista Mainiči Šimbun, i dodao da je pre takve odluke nepohodno izvršiti temeljene bezbednosne provere.

Korisnik nuklearne centrale Oi je japanska kompanija Kansi Electric Power, koja ne može da koristi reaktore zbog čega tvrdi da postoji mogućnost nestašice struje.

"Nezavisna istraživanja pokazuju da nestašice struje neće biti", rekao je međutim aktivista Grinpisa, Vakao Hanaoka.

Reaktori 3 i 4 centrale Oi su marta i jula 2011. godine isključeni.

Od tada nisu stavljeni u pogon pošto je prethodna vlada Naoto Kana zatražila dodatne bezbednosne provere, zbog nuklearne katastrofe posle zemljotresa i cunamija koji su prošle godine pogodili Japan.

Pre odluke Vlade da ponovo u pogon stavi dva reaktora, Agencija za nuklearnu bezbednost i jedna Ad hoc komisija su potvrdile da su bezbednosni uslovi ispunjeni, navodi agencija Frans pres.
XS
SM
MD
LG