Dostupni linkovi

EU:Za prekograničnu saradnju Crne Gore i Srbije 3,4 miliona eura


Delegacije EU u Crnoj Gori i Srbiji finansiraće međugraničnu saradnju te dvije države sa 3,4 miliona eura, za koje je prijavljen 101 projekat, saopšteno je danas u Podgorici na Petom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje programa prekogranične saradnje.

Direktor Direkcije za programe prekogranične saradnje Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Ratka Sekulović je rekla da je na drugom pozivu koji je obuhvatio 2009, 2010. i prošlu godinu prijavljen 101 prijedlog.

"Ako uporedimo tu brojku sa 60 projekata iz prvog poziva, to je jasan znak da su sve strukture i na državnom i programskom nivou odradile dobar posao i da su aplikanti prepoznali važnost učešća u ovakvom projektu i odlučili da pripremaju projekte po veoma zahtjevnim pravilima i procedurama", rekla je ona.

Sekulovićeva je navela da je prekogranična saradnja okvir za ubrzane ekonomske integracije s ciljem smanjivanja postojećih razlika u nivou razvijenosti prekograničnih područja i za unapređenje sveobuhvatne kulturne, socijalne i naučne saradnje između lokalnih i regionalnih zajednica.

Pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Srbije Sanda Šimić rekla je da je taj projekat jedan od rijetkih koji je otvoren za širok krug institucija iz pograničnih predjela, koji su, kako je navela, često zanemareni.

Zamjenik šefa Sektora za operacije u Delegaciji EU u Crnoj Gori Don Edi-Berd rekla je da u procesu pridruživanja programi prekogranične saradnje imaju značajan uticaj u uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa, posebno kroz instrumente pretpristupne podrške.
XS
SM
MD
LG