Dostupni linkovi

Indonezija: Novi jaki potresi


Novi potres od preko 8 stepeni Rihtera ponovo pogodio Indoneziju. Pre par sati zbog potresa od 8,9 izdato upozorenje na cunami u 28 zemalja.

Jačina naknadnog potresa je 8,2 stepena Rihtera. Epicentar prvog zemljotresa bio je ispod mora nedaleko od provincije Aceh na ostrvu Sumatra, teško pogođenom katastrofalnim zemljotresom i cunamijem 2004. Izvještač BBC iz Džakarte javlja da se zemlja tresla 5 minuta, kao i da je kontakt sa ljudima koji žive u najugroženijem podrućju trenutno nemoguć.

Stanovništvo je iz predostrožnosti krenulo da se premješta dalje od obale. Iako se ne zna da li je cunami formiran, vlastima je naloženo da "preduzmu odgovarajuće korake".

U Indoneziji nema struje, zavladala je velika panika i saobraćajna gužva je stanovništvo krenulo da se povlači u unutrašnjojst zemlje na više nadmorske visine.

Rojters prenosi da se voda oko ostrva Siemula, koje se nalazi blizu epicentra prvog zemljotresa od 8,9 stepeni, povukla od obala za oko 10 metara.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami navodi da je i dalje na snazi upozorenje na opasnost od cunamija za 28 zemalja, kao i da je za sada formiran mali talas koji se kreće ka obalama indonežanske provincije Aceh.

Na Tajlandu je zatvoren aerodrom u ljetovalištu Puket, dok tajlandske vlasti istovremeno pozivaju stanovništvo da se evakuiše na bezbjednije lokacije u unutrašnjosti zemlje.

Poslednji izveštaji ukazuju da je voda počela da se povlači sa obala Puketa što "izaziva zabrinutost".

U Indiji je privremeno zatvorena velika luka Čenej, dok je metro zatvoren u Kalkuti.
XS
SM
MD
LG