Dostupni linkovi

Švedska ukida plaćanje gotovinom


Uskoro će plaćanje gotovinom u Švedskoj postati prošlost. Već se sada ondje većina proizvoda i usluga plaća elektronskim putem.

Napredovanje u nauci i tehnologiji povećalo je pokušaj Švedske da popularizira elektronski novac, a to će je učiniti prvom zemljom koja će biti bez gotovine, javlja APTN (Associated Press Television News).

U toj se zemlji tek tri posto transakcija obavlja gotovinom, piše The Christian Science Monitor.

Ova skandinavska zemlja bila je prva u Evropi koja je izdala papirnati novac 1661. godine. Međutim, sada Šveđani preferiraju korištenje kreditnih kartica umjesto gotovine.

Neki stanovnici više uopšte nemaju ni potrebe u novčaniku imati gotovinu, pa je sa sobom niti ne nose.

Tako na primjer, u Stokholmu putnici mogu kupiti autobusne karte kreditnom karticom, ili putem SMS poruka i ne mogu je više platiti gotovinom. U crkvi u centru Stokholma, župljanima nije dopušteno da doniraju gotovinom, takođe mogu koristiti kreditne kartice.

Uz to, u podzemnim željezničkim stanicama u Stokholmu, putnici mogu kupiti stvari iz aparata za hranu ili piće bez gotovine tako što pošalju tekstualnu poruku mobitelom.

Osim toga, piše The Christian Science Monitor, poslovanja gotovinom odrekle su se i neke banke.

'Postoje gradovi u kojima uopšte nije moguće ući u banku i koristiti gotovinu', rekao je Kurt Person, predsjednik švedskog udružnja penzionera. Međutim, uprkos tome, Švedska bi se gotovine potpuno mogla odreći tek u sljedećih 20 godina.
XS
SM
MD
LG