Dostupni linkovi

Ban Ki Mun zatražio da sirijski režim obustavi vojne operacije


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun oštro je kritikovao sirijsku vladu zbog posljednjih smrtonosnih napada na civile i uputio zahtjev da Damask poštuje preuzetu obavezu i obustavi sve vojne operacije.

"Generalni sekretar snažno je osudio posljednju eskalaciju nasilja. On osuđuje napad sirijskih vlasti na nedužne civile, uključujući žene i djecu, uprkos tome što se Vlada Sirije obavezala da će prestati sa upotrebom teškog naoružanja u naseljenim mjestima", navodi se u saopštenju iz kancelarije šefa svjetske organizacije.

U saopštenju se ističe da to što je 10. april određen kao rok za ispunjenje obaveza vlade da uspostavi prekid vatre i povuče vojsku, nije izgovor za nastavak ubistava.

Sirijski aktivisti saopštili su da je najmanje 27 vojnika, pobunjenika i civila poginulo u jučerašnjem nasilju samo tri dana prije isteka roka da se obustavi upotreba teškog naoružanja i povuku vojnici iz gradova sa čim se saglasio predsjednik Bašar al Asad u sklopu mirovnog plana koji ima podršku UN.

Specijalni predstavnik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan rekao je da vlada i opozicija moraju obustaviti borbe 12. aprila u 6.00 časova po lokalnom vremenu, ukoliko Damask ispuni raniji vremenski rok i povuče svoje vojnike iz gradova te prekine sa upotrebom teškog naoružanja.
XS
SM
MD
LG