Dostupni linkovi

Šprem s Lagumdžijom razgovarao o pravima Hrvata u BiH


Predsjednik Hrvatskoga sabora Boris Šprem primio je u srijedu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžiju i s njim razgovarao o saradnji dviju država i pravima Hrvata u BiH, saopšteno je iz kancelarije predsjednika Sabora.

Predsjednik Sabora izrazio je podršku očuvanju stabilnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH kao i nastavku reformi u toj zemlji.

"Želimo uspješan nastavak euroatlantskih integracija. U tom smislu Hrvatska pruža, te želi i dalje pružati podršku u prenošenju stečenih znanja i iskustava u pristupnom procesu", kazao je Šprem.

Ukazao je na važnost provedbe opsežne reforme izbornog zakonodavstva u BiH kojom bi se poboljšala prava Hrvata, ali je i naglasio interes Hrvatske da Hrvati svoj položaj u BiH afirmiraju kroz evropske vrijednosti.

"U tom smislu predlažem osnivanje Centra za euroatlantske integracije u Mostaru koji bi se usredotočio na edukaciju i prijenos znanja i iskustava iz euroatlantskih procesa, informiranje građana o Evropskoj uniji i NATO-u te na pitanja izgradnje državnih institucija", navedeno je u saopštenju.

Izrazio je želju Hrvatske da riješi otvorena pitanja s BiH i podržao intenziviranje parlamentarne saradnje.
XS
SM
MD
LG