Dostupni linkovi

Izrael ne učestvuje na konferenciji o denuklearizaciji Bliskog istoka


Izrael neće učestvovati ni u jednoj međunarodnoj konferenciji o denukleariziranom Bliskom istoku dok ne bude "potpuni mir" u regionu, izjavio je u petak izraelski ambasador pri UN-u Ron Prosor.

Ujedinjene nacije planiraju organizirati takvu konferenciju ove godine u Helsinkiju, a glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon je izjavio kako želi da u njenom radu učestvuje i Izrael.

"Naš stav je da smo raspoloženi da učestvujemo u radu konferencije kada bude potpuni mir u regionu inače to ne bi imalo smisla", objasnio je ambasador Prosor novinarima.

Prosor je kazao da je u puno slučajeva pokretanja nuklearnih programa na Bliskom istoku, u Iraku i Siriji, "međunarodna zajednica imala malo mogućnosti za djelovanje".

Izrael navodno posjeduje veliki nuklearni arsenal, ali nije nikada potvrdio ni demantirao ovu informaciju.

Prilikom turneje po Bliskom istoku početkom februara, Ban je izjavio novinarima da će "Izrael biti pozvan i da bi Izraelci trebalo da dođu, ali da još ništa nije odlučeno". Nuklearno razoružanje je jedan od prioritetnih ciljeva glavnog sekretara UN-a.

Zapadne zemlje, a posebno SAD, sumnjaju da Iran želi napraviti atomsku bombu pod izlikom da radi na civilnom nuklearnom programu, što Teheran demantira.
XS
SM
MD
LG