Dostupni linkovi

SAD suspendovale pomoć u hrani Sjevernoj Koreji


SAD suspendovale pomoć u hrani Severnoj Koreji.

Namjera Sjeverne Koreje da slijedećeg meseca lansira raketu "odražava nedostatak želje da ispuni svoje međunarodne obaveze i mi smo primorani da suspendujemo naše aktivnosti po pitanju dostavljanja hrane Sjevernoj Koreji", rekao je Piter Levoj, pomoćnik američkog ministra odbrane za azijske i pacifičke poslove, obraćajući se kongresmenima.

Pomoć Severnoj Koreji suspendovana je i zato što nije sigurno da bi dostavljena hrana stigla do najugroženijih, rekao je zvaničnik Levoj.

S obzirom na akcije Pjongjanga, SAD ne vjeruju da je moguće "osigurati da pomoć u hrani stigne do gladnog naroda, a ne do režimske elite", naglasio je on, prenosi AFP.

"Planirano lansiranje rakete je velika provokacija koja pokazuje želju Sjeverne Koreje da testira i proširi svoje kapacitete raketa dugog dometa", rekao je Levoj i dodao da se time krše rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Nekoliko sedmica prije nego što je Sjeverna Koreja objavila planove za lansiranje rakete, režim u Pjongjangu je pristao na moratorijum na lansiranje raketa dugog dometa u zamjenu za pomoć u hrani.

Jedan neimenovani sjevernokorejski stručnjak izjavio je ranije danas da lansiranje rakete sa satelitom slijedećeg mjeseca ima za cilj procjenu usjeva i analizu prirodnih resursa, prenosi AP.
XS
SM
MD
LG