Dostupni linkovi

Promocija knjige "Jugoslavija i svijet 1968." u Beogradu


Promocija knjige "Jugoslavija i svijet 1968." istoričara Hrvoja Klasića biće održana u sredu 28. marta 2012. u 19 časova u Muzeju 25. maj u Beogradu.

Pored autora, na promociji će govoriti istoričari Ljubomir Dimić, Tvrtko Jakovina i urednik knjige Kristijan Vujičić.

Knjiga "Jugoslavija i svijet 1968." istoričara Hrvoja Klasića problematizuje situaciju u Jugoslaviji tokom jedne od najburnijih godina druge polovine 20. veka i nudi novu interpretaciju događaja koji su obeležili šezdesete u socijalističkoj Jugoslaviji.

Autor se bavi ekonomskom situacijom i promenama u zemlji koje su najvećim delom uslovljene započetom privrednom reformom (1965. god.), a posmatra i položaj Jugoslavije 1968. godine u evropskom i svetskom kontekstu, njen odnos prema Pokretu nesvrstanih, Varšavskom bloku i Zapadu. Kroz celo delo posmatra se položaj i uloga Josipa Broza, kako u zemlji, tako i na međunarodnoj političkoj sceni.

Autor je takođe prikazao delovanje časopisa "Praxis" i Korčulanske letnje škole koji su bili žarište kritičkog promišljanja onoga što se nazivalo jugoslovenskim samoupravnim socijalizmom.

Analizirajući međurepubličke i međunacionalne odnose u Jugoslaviji tokom 1968. Klasić ocenjuje da oni nisu u potpunosti korespondirali sa proklamovanim načelima bratstva i jedinstva, a jugoslovensko rukovodstvo se sve teže nosilo s nagomilanim problemima.
U delu knjige vezanom uz spoljnopolitičke događaje, Klasić se bavi odnosima Jugoslavije s Varšavskim blokom, Nesvrstanima i Zapadom, a posebno odnosom prema vojnoj agresiji pet zemalja Varšavskog bloka na Čehoslovačku (ČSSR) i slamanju Praškog proleća.
XS
SM
MD
LG