Dostupni linkovi

Ekološka katastrofa: Nafta i plin cure u Sjeverno more


Naftna kompanija Total priopćila je kako će biti potrebno oko šest mjeseci za saniranje izvora istjecanja plina oko naftne platforme Elgin u Sjevernom moru gdje od nedjelje cure plin i nafta. Iz kompanije poručuju da trenutno razmatraju nekoliko rješenja, javlja BBC.

Poduzete su sve mjere sigurnosti - oko platforme je proglašena zona zabrane pristupa, obalnim čuvarima zabranjen je pristup u krugu od dvije milje od platforme, a zrakoplovima tri milje. Još u nedjelju helikopterom je evakuirano svih 238 radnika. Evakuirani su i radnici sa drugih platformi koje se nalaze u blizini.

Platforma se nalazi 240 km od Aberdeena i u vlasništvu je francuske naftne kompanije Total. David Hainsworth, Totalov menadžer za zdravlje, sigurnost i okoliš, rekao je da su tijekom noći pratili područje oko platforme, no većih promjena nije bilo, a onečišćenje se proteže na 6 nautičkih milja. Postoji opasnost od požara, no ona je vrlo mala jer smo uklonili sve moguće potencijalne uzročnike požara ili eksplozije, dodao je.

Odjel za energetiku i klimatske promjene pomno prati situaciju te tvrde kako za sada nema naznaka rizika znatnog onečišćenja na okoliš.
XS
SM
MD
LG