Dostupni linkovi

Srbija: Danas presuda vođi desničarskog "Obraza"


Prvi osnovni sud u Beogradu danas treba da izrekne prvostepenu presudu vođi "Obraza" Mladenu Obradoviću, optuženom za pretnje osobama homoseksualne orijentacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine.

Tužilaštvo je u završnoj reči predložilo da Obradović bude osuđen, jer je upućivanjem pretnji preko medija i grafitima i parolama uputio pretnje homoseksualnoj populaciji.

Obradovićeva odbrana traži oslobađajuću presudu, tvrdeći da nije kriv i da je krivični postupak "hajka na Obraz".

Obradović je optužen za izazivanje netrpeljivosti prema homoseksualnoj grupaciji.

On je prošle godine pred Višim sudom osuđen na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom parade ponosa 2010. u Beogradu i ta presuda još čeka pravosnažnost.

Samo nekoliko dana pre izricanja presude, više nevladinih organizacija za ljudska prava reagovalo je na promenu optužnice u delu koji se odnosi na neodržanu Paradu ponosa 2009. godine.

Obradoviću se prvobitno stavljalo na teret da su njegova aktivnost i aktivnost "Obraza", doprineli tome da se Parada ponosa 2009. godine ne održi.

Obradović je optužen da je ispisivao grafite mržnje "Beogradom krv će liti, gej parade neće biti", "Pederi čekamo vas", "Smrt pederima" i u medijima širio govor mržnje i zastupao ideje koje zagovaraju nasilje i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

Prema prvobitnoj optužnici, te aktivnosti su uticale na neodržavanje Parade ponosa 2009. godine, dok se prema optužnici koja je izmenjena 3. februara ove godine, zaključuje da te aktivnosti nisu doprinele onemogućavanju pripadnika LGBT populacije u ostvarivanju prava na okupljanje, koje je zagarantovano Ustavom Srbije.

"Zahtevamo od tužilaštva da obrazloži promenu optužnice i javnosti objasni ovakvu iznenadnu promenu koja još više ohrabruje navedene organizacije i njihove članove da nastave sa nasiljem i govorom mržnje", navode nevladine organizacije.
XS
SM
MD
LG