Dostupni linkovi

Papa Benedikt XVI doputovao posjetu Meksiku


Rimokatolički poglavar Benedikt XVI izjavio je danas po dolasku u Meksiko da sloboda vjeroispovijesti kao "osnovno pravo" mora biti u potpunosti priznata u toj zemlji koja je koliko veoma katolička toliko i laička država.

Papa je time jasno aludirao na nedavne tenzije koje su izazvale najave reformi povodom više tema među kojima su abortus i homoseksualnost.

On je rekao da crkva "nema namjeru da radi bilo šta drugo osim da bez interesa i na način pun poštovanja čini dobro onima koji su u nevolji i onima kojima je potreban dokaz autentične ljubavi".

Papa, koga je na aerodromu u Guanahuatu nedaleko od grada Leona, dočekao predsjednik Felipe Kalderon, izjavio je da je veoma sretan što dolazi u Meksiko.

"Želim da se rukujem sa svim Meksikancima i zagrlim sve latino-američke zemlje i narode", rekao je papa, kome je Meksiko druga latinoamerička država u koju dolazi, pošto je 2007. posjetio Brazil.

Pozdravljajući papu, predsjednik Kalderon je ocijenio da je posjeta rimokatoličkog poglavara "gest solidarnosti s meksičkim narodom koji to nikada neće zaboraviti".

Papu je u Meksiku dočekalo između 600.000 i 700.000 vjernika, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi, pozivajući se na "poluzvanične izvore".
XS
SM
MD
LG