Dostupni linkovi

Ministarstvo očekuije da će KAP vratiti dug Dojče banci


Crnogorsko Ministarstvo finansija potvrdilo je u sredu da je Dojče banka od menadžmenta Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) zatražila odgovor o mogućnostima vraćanja kredita koji je ranije ta banka dala kompaniji.

"Dojče banka je menadžmentu KAP-a poslala obaveštenje da više nije u mogućnosti da odgađa postupak preuzimanja duga i da će stoga KAP-u proslediti zvaničan zahtev za naplatu kredita", piše u saopstenju ministarstva.

Podgorički Kombinat aluminijuma treba Dojče banci da vrati kredit od 22 miliona evra, ali je uprava fabrike ranije saopštila da to nije u stanju, zbog čega je Vlada Crne Gore ranije saopštila da će ona otplatiti taj iznos kredita, pošto je, prilikom sklapanja tog aranžmana preuzela garancije.

Takvu odluku vlade potvrdila je Skupština Crne Gore na vanrednoj sednici krajem februara, uz protivljenje dela opozicije, jer će, prema njenoj oceni, preuzimanje pomenutog duga dovesti do bankrota države.

Ministarstvo finansija je u sredu, takođe, izrazilo očekivanje da će menadžment KAP-a "u ključnom trenutku pokazati na delu zainteresovanost i brigu za kompaniju, odnosno, da će odgovorno ispuniti obavezu prema kreditu".

"Ukoliko se to ne desi, država će, kao garant, biti suočena sa servisiranjem garancije i naš zadatak biće da izmirimo preuzetu obavezu prema međunarodnom partneru", piše u saopštenju Ministarstva finansija. Ministarstvo je ocenilo da u tom slučaju ne bi trebalo da budu destabilizovane javne finansije Crne Gore.

Takođe, kako je saopšteno, Ministarstvo će, u slučaju servisiranja garancije, a u cilju zaštite interesa države, podneti prijave protiv svih odgovornih lica koja su dovela do ovakve situacije.
XS
SM
MD
LG