Dostupni linkovi

Elizabeta II ponovila zavet britanskom naroduBritanska kraljica Elizabeta Druga ponovila je danas zavet da služi zemlji i narodu govoreći u parlamentu u Londonu u okviru obeležavanja 60. godina od svog dolaska na presto.

Elizabeta (85) je navela da je tokom vladavine sarađivala sa 12 premijera i potpisala 3.500 zakona i izrazila poštovanje parlamentu, svojoj porodici i britanskim oružanim snagama.

"Ovde se sećamo naše prošlosti, kontinuita naše nacionalne istorije", rekla je Elizabeta u govoru pred oba doma britanskog parlamenta što je privilegija rezervisana za monarhe i najistaknutije goste.

Navodeći da je bila neposredni očevidac dela britanske istorije, ona je ponovila da će služiti svojoj zemlji i svom narodu i u dolazaćim godinama.

Kraljičin govor deo je proslava ove godine kojima se obeležava "dijamantski jubilij" - šesta decenija od njenog dolaska na presto 1952. godine. Sličan govor je održala u parlamentu na "srebreni jubilej" 1977. i "zlatni jubilej" 2002. godine.

Centralna proslava Elizabetinog "dijamantskog jubileja" biće od 2. do 5. juna.

Prvilegija obraćanja članovima oba doma britanskog parlamenta rezervisana je za monarhe, a od Drugog svetskog rata tu priliku su imali samo Šarl de Gol, Nelson Mendela, papa Benedikt VXI i Barak Obama.
XS
SM
MD
LG