Dostupni linkovi

Radnici KAP-a noć proveli ispred fabričke kapijeBivši radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) proveli su noć ispred fabričke kapije jer im poslodavac nije uplatio milion evra doprinosa za benificirani radni staž, što je uslov za sticanje prava na penziju.

Radnici KAP-a, njih 117 koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak u penziju, od juče ujutro blokadom kapije fabrike sprečavaju odvoz aluminijuma.

Oni su odbili ponudu uprave KAP-a da im se za penzijski fond uplati raspoloživih 300.000 evra, jer je to nedovoljno za zaostale doprinose za poslednjih šest godina, zbog čega očekuju dogovor sa vladom.

Fabrika aluminijuma u Podgorici ima dug od peko 350 miliona evra.

Vlada je pokrenula proceduru raskida ugovora sa suvlasnikom te kompanije, ruskom "En plus grupom" milijardera Olega Deripaske, nakon što je preuzela dug te fabrike od 22 miliona evra prema Dojče banci.

Ukupne državne garancije date KAP-u iznose 132 miliona evra.

Crnogorska vlada je optužila ruskog vlasnika da je ucenjuje i pritiska ne pristajući da da saglasnost na vraćanje duga, pa je najavila da će pokrenuti međunarodnu arbitrazu pred sudom u Beču.

Vlada Crne Gore i ruska kompanija imaju pod 29,3 odsto vlasništva u fabrici aluminijuma.

Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, koji je bio premijer vlade u vreme prodaje KAP-a Deripaskinoj kompaniji, kazao je sinoć da "strani investitor mora znati da državu i vladu niko ne sme ucenjivati".
XS
SM
MD
LG