Dostupni linkovi

Venecijanska komisija kritikovala mađarske reforme


Evropska služba za izgradnju demokratije i pravne države - Venecijanska komisija, u ponedeljak je oštro kritikovala predloženu reformu pravosuđa Mađarske ocenivši je kao "pretnju" nezavisnosti te grane vlasti.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak, to telo pravnika i ustavnih stručnjaka pri Savetu Evrope priznaje da "stari mađarski pravosudni sistem nesumnjivo treba da se reformiše", ali, reforma kakva se izvodi je "pretnja nezavisnosti sudstva".

"Osnovni elementi reforme - ako ostanu kakvi jesu - ne samo što su u suprotnosti sa evropskim standardima organizacije pravosuđa, posebno njegove nezavisnosti, već su problem i u pogledu prava na pravično suđenje, garantovanog članom 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima", primetili su pravnici.

Venecijanska komisija posebno ukazuje na "koncentraciju vlasti u rukama jedne ličnosti - predsednika Nacionalne sudijske službe".

Stručnjaci pozivaju mađarske vlasti da uspore promenu starosne granice za penzionisanje sudija, preporučujući da se "barem produži prelazni period da bi se zaštitili legitimni interesi postojećih sudija".

Reforma predviđa i da se starosna granica za penzionisanje sudija smesta spusti sa 70 na 62 godine što bi rezultiralo odlaskom 274 sudija i tužilaca. Opozicija to vidi kao način da vlast ukloni nepoželjne sudije.
XS
SM
MD
LG