Dostupni linkovi

Britanski novinari oslobođeni u Libiji


Dvojica britanskih novinara koje je u Libiji privela jedna milicija pod optužbom za špijunažu krenuli su danas kući nakon što su oslobođeni svih optužbi.Brigada Svehli privela je 22. februara Nikolasa Dejvisa Džonsa i Gareta Montgomerija Džonsona, koji su radili za iranski kanal na engleskom jeziku Press TV.

Ova milicija saopštila je ranije ovog mjeseca da su Britanci osumnjičeni za špijunažu, nakon što su prvobitno bili optuženi za ilegalan ulazak u zemlju.

Dvojica muškaraca su po dolasku na aerodrom u Tripoliju, odakle su krenuli kući, izgledali umorno, ali zdravo. Na pitanje da li su bili dobro tretirani, Montgomeri Džonson je potvrdno klimnio glavom.

"Drago mi je što idem kući i što ću ponovo vidjeti porodicu", rekao je novinar prije ulaska u avion.

Međunarodne aktivističke grupe, uključujući Amnesty international i Reportere bez granica, saopštile su da su Britanci ilegalno privedeni i pozvale miliciju da ih odmah oslobodi ili prebaci u nadležnost zvaničnih libijskih vlasti.

Brigada Svehli je jedna od nekoliko desetina milicija koje trenutno djeluju u Libiji, nakon što su se borile za svrgavanje režima Moamera Gadafija.
XS
SM
MD
LG