Dostupni linkovi

Hrvatska: Presude u slučaju Fimi medie


Na zagrebačkome Županijskom sudu završilo je prvo pripremno ročište za slučaj Fimi media. Sud je donio odluku o izdvajanju postupka protiv Anite Lončar Papeš i Bojana Dimića te njihovih tvrtki u poseban predmet. Time je zapravo potvrđena nagodba za to dvoje okrivljenika. Izricanje presude za taj dvojac očekuje se danas u 12.30, javlja HRT.

Pripremno ročište trajat će čak tri dana. Na ročištu bi se, među ostalim, trebao odrediti datum početka suđenja zbog izvlačenja više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

Tri dana prije pripremnog ročišta u slučaju Fimi media Anita Lončar Papeš nagodila se s USKOK-om i priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlačila novac za HDZ i bivšeg predsjednika stranke Ivu Sanadera. Papeš je priznala nedjelo u zamjenu za 11-mjesečnu bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Ona bi trebala i državi vratiti dva milijuna kuna, koliko je po tvrdnjama USKOK-a zaradila u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi.

Osim za optuženu Lončar Papeš, nagodba je postignuta i za njenu tvrtku Ani Lon, jednu od triju optuženih tvrtki. S USKOK-om se nagodio i Bojan Dimić, vlasnik tvrtke Onida preko koje se također izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki.

Odvjetnici bivšeg premijera Sanadera koji se, po optužnici, osobno okoristio s 15 milijuna kuna, najavili su da će uz svjedoke na pripremnom ročištu predložiti i provođenje nekoliko vještačenja. Imamo priličan broj svjedoka.

USKOK je u slučaju Fimi medije, odnosno crnih fondova, podignuo optužnice protiv 11 osoba, među ostalim i HDZ-a kao pravne osobe. Uz Sanadera optuženi su i bivši HDZ-ov rizničara Mladen Barišić, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida. Za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog crnog fonda s ukupno 46,6 milijuna kuna.
XS
SM
MD
LG