Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja: Lansiranje satelita suvereno pravo države


Sjevernokorejska vlada odbacila je danas međunarodnu zabrinutost izraženu zbog planiranog lansiranja satelita tokom idućeg mjeseca, ističući da je to suvereno pravo te zemlje.

U saopštenju, koje je prenijela državna novinska agencija KCNA, sjevernokorejska vlada stala je u odbranu svojih planova za lansiranje.

"Mirni razvoj i upotreba svemira je jedinstveno, priznato legitimno pravo suverene države. Lansiranje satelita radi naučnog istraživanja i upotreba svemira za ekonomski razvoj više ne može da monopolizuje nekoliko zemalja", naglašava se u saopštenju.

Sjevernokorejska vlada najavila je da je lansiranje planirano u provinciji Sjeverni Pjongan u periodu između 12. i 16. aprila.

Međutim, američki dnevnik "Vašington post" podsjeća da lansiranje satelita nije u skladu sa sporazumom sjevernokorejskog lidera Kim Jong Un sa SAD postignutog početkom ovog mjeseca za suspenziju lansiranja dalekometnih projektila u zamijenu za 260.000 tona hrane.

EU je sinoć pozvala Sjevernu Koreju da se uzdrži od planiranog lansiranja satelita.

Sjeverna Koreja ranije je saopštila da će lansirati satelit za "posmatranje Zemlje" ili Kvangmjongsong-3 uz upotrebu dalekometne rakete "Unha-3" u znak obilježavanja 100 godina od rođenja pokojnog lidera Kim Il Sunga.
XS
SM
MD
LG