Dostupni linkovi

Produžen pritvor jednoj od Bin Ladenovih žena i djeci


Sud u Pakistanu odredio je u subotu dodatni pritvor u trajanju od devet dana za najmlađu suprugu ubijenog vođe El-Kaide Osame bin Ladena i njihovih petoro djece, izjavio je njihov advokat.

Bin Ladenova supruga Amal Abdulfatah, koja je bila zajedno s njim u pakistanskom gradu Abotabadu gdje je ubijen prošle godine u operaciji američkih specijalaca, u pritvoru će, zajedno s djecom, ostati do sljedećeg saslušanja, 26. marta.

Advokat Muhamad Amir rekao je za agenciju France Presse da ga je brat Bin Ladenove supruge angažovao da zastupa Abdulfatah i njenu djecu u ovom slučaju.

Amir je kazao da će punomoćje predati u ponedjeljak i zatražiti pristup svojoj klijentkinji, koja je u pritvoru od ubistva Bin Ladena 2. maja prošle godine, kao i primjerak prvog izvještaja koji je podnijet protiv nje.

Bin Laden je imao najmanje četiri žene i između 20-oro i 26-oro djece.

Odnosi SAD-a i Pakistana znatno su pogoršani poslije ubistva Bin Ladena, zbog sumnji da su njegovo skrivanje pomagale strukture iz pakistanske obavještajne službe, s obzirom na činjenicu da je vođa El-Kaide živio pet godina u blizini elitne vojne akademije u ovom pakistanskom gradu.
XS
SM
MD
LG