Dostupni linkovi

Nestali turski novinari u rukama sirijskih vlasti


Dvojica turskih novinara koji su nestali u Siriji živi su i predati su u nadležnost sirijskih vlasti, izjavio je danas potpredsjednik turske Vlade Bulent Arindž.

Arindž je rekao da Ankara radi na oslobađanju novinara i njihovom povratku kući.

Kontakt sa novinarom Ademom Oskoseom i kamermanom Hamitom Džoskunom izgubljen je prije sedam dana dok su putovali u sirijski grad Idlib, u kome se sukobljavaju sirijske snage bezbjednosti i pobunjenici.

"Dobili smo informaciju da su oni živi i u rukama zvaničnika na strani režima. Prije svega, drago nam je. Ministarstvo vanjskih ž poslova radi na njihovom povratku u Tursku", rekao je Arindž.

Ministarstvo nije moglo da precizira gdje se u ovom trenutku nalaze novinari.

Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u Njujorku saopštio je da su sirijske vlasti odgovorne za bezbjednost turskih medijskih radnika i pozvao da oni odmah budu oslobođeni.

Turska provincija Hataj postala je baza odakle reporteri pokušavaju da pređu na teritoriju Sirije radi izvještavanja o protestima i sukobima u obližnjim područjima.

Američka novinarka Mari Kolvin i francuski fotograf Remi Ošlik poginuli su tokom sukoba u gradu Homsu, a još najmanje jedan novinar je ranjen.
XS
SM
MD
LG