Dostupni linkovi

Saudijska Arabija zatvorila ambasadu u Damasku


Saudijska Arabija zatvorila svoju ambasadu u Siriji i povukla celokupno osoblje iz te zemlje, saopštilo je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Zbog razvoja događaja u Siriji, Kraljevina Saudijska Arabija zatvorila je svoju ambasadu u Damasku i povukla sve diplomate i osoblje", navodi se u saopštenju koje je prenela državna agencija SPA, navodi Frans pres.

Savet za saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva (Bahrein, Katar, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i Saudijska Arabija) doneo je odluku još početkom februara da "kao odgovor na eskalaciju nasilja" u Siriji, povuče svoje ambasadore iz te zemlje i protera diplomate Damaska.

AFP podseća da je Saudijska Arabija u nekoliko navrata pozivala međunarodnu zajednicu na akciju protiv Damaska i naoružavanje pobunjenika.

Ranije danas u Rimu je saopšteno da je diplomatsko-konzularno predstavništvo u Damasku zatvorila i osoblje povukla Italija u znak protesta zbog represije sirijskih vladinih snaga nad civilima. Italija je još prošlog meseca opozvala svog ambasadora iz Sirije.

Do kraja prošle sedmice ambasade su zatvorile SAD, Britanija, Švajcarska i Kanada, u Pariz se vratio francuski ambasador, a Madrid je najavio da će Španija sniziti aktivnosti u ambasadi u Damasku, iako neće formalno zatvoriti svoju diplomatsku misiju.

Francuska novinska agencija prenosi tvrdnju sirijske organizacije za nadzor poštovanja ljudskih prava sa sedištem u Velikoj Britaniji da je najmanje 8.500 osoba, većinom civila, izgubilo život od početka pobune protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, pre godinu dana.
XS
SM
MD
LG