Dostupni linkovi

Obama u Bijeloj kući primio Kamerona


Predsjednik SAD Barak Obama primio je danas u Bijeloj kući britanskog premijera Dejvida Kamerona, sa kojim će razgovarati o Avganistanu, Siriji i globalnim ekonomskim pitanjima.

Obama je dočekao Kamerona izjavom da je odnos između SAD i Britanije "jedan od najvećih saveza koje je svijet ikada vidio" i da je taj odnos konstantan kroz previranja u svjetskoj istoriji.

"Stojimo zajedno, radimo zajedno, krvarimo zajedno i gradimo zajedno u dobrim i lošim vremenima, zato što su naše nacije bezbjednije i prosperitetnije kada to radimo", rekao je Obama.

On je dodao da savez SAD i Britanije ima suštinsku važnost za bezbjednost i pravdu u svijetu, a ne samo za građane ovih zemalja.

Kameron je rekao da su teme današnjih razgovora Avganistan, Iran, arapsko proljeće, trgovina, ekonomski napredak i otvaranje radnih mjesta u svjetskoj ekonomiji.

Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati i o predstojećem samitu Grupe 8 najrazvijenijih industrijskih zemalja.

Obama će večeras u Bijeloj kući upriličiti svečanu večeru za Kamerona.

Američki predsjednik i britanski premijer su u zajedničkom članku za "Washington post" napisali da sarađuju sa ostalim globalnim ekonomskim silama u stvaranju novih radnih mjesta, ostvarivanju globalnog oporavka i rješavanju evropske dužničke krize.

Obama je juče poveo Kamerona na jednu košarkašku utakmicu, a britanskom premijeru to je bio prvi susret sa ovim sportom.
XS
SM
MD
LG