Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude za Ivana Kolera


Federalni tužilac Dragan Stupar zatražio je od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) da ukine prvostepenu presudu kojom je Ivan Koler oslobođen optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Tuzli 1992. godine.

Pred Vrhovnim sudom FBiH danas je održana sjednica povodom žalbe na presudu Kantonalnog suda u Tuzli, kojom je Koler u septembru prošle godine oslobođen optužbi da je kao stražar Okružnog suda u Tuzli nečovječno postupao prema zarobljenim pripadnicima nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

"Tužilaštvo traži da se ukine presuda i da se novi pretres održi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. Na više mjesta u prvostepenoj presudi se navodi da radnje optuženog ne predstavljaju krivično djelo, već su označene kao ružno i neprikladno ponašanje", rekao je federalni tužilac Stupar.

On je dodao da je 18 svjedoka očevidaca potvrdilo da je optuženi počinio radnje iz optužnice, što, po Tužilaštvu, nije neprikladno ponašanje, objavio je Birn.

Odbrana je istakla da prvostepena presuda treba biti potvrđena.

Prema optužnici, Koler je od juna do avgusta 1992. godine psihički i fizički zlostavljao osam pripadnika JNA, koji su prebačeni u Okružni vojni zatvor nakon što su ranjeni na Brčanskoj Malti u Tuzli.Optuženi je, kako je navedeno, pesnicama i palicama udarao zarobljenike, uskraćivao im odlazak u toalet, ubadao ih po ranama, prijetio im da će ih ubiti, te ih ponižavao tjerajući ih da ližu toalet i polivao ih urinom.

Vrhovni sud FBiH će naknadno donijeti odluku o žalbi.
XS
SM
MD
LG