Dostupni linkovi

Josipović:Svaki zločin mora biti procesuiran


Hrvatski predsjedik Ivo Josipović rekao je danas da mu je drago da su u Hrvatskoj, kada je riječ o pocesuiranju ratnih zločina, nastupile promjene i da pravosuđe odlučuje bez pristranosti.

"Zločin je zločin i svaki zločin mora da bude procesuiran. Žrtva treba da dobije pravičnu naknadu", poručio je Josipović na okruglom stolu o neophodnsti efikasnijeg procesuiranja ratnih zločina, koji je održan u Zagrebu.

Josipović je ponovio svoje protivljenje Zakonu o ništavnosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije.

"Oduvijek sam se zalagao za ravnopravnost kriterijuma. Isto treba gledati i na zločin. Odgovornost pojedinca koji je počinio ratni zločin ne treba biti nikakav politički slučaj", poručio je Josipović.

Na skupu je rečeno da treba osigurati istinsku specijalizaciju posebnih odjeljenja četiri županijska suda koji će imati isključivu nadležnost u suđenju u predmetima ratnih zločina, intenzivirati napore kako bi se procesuirao što veći broj neposrednih počinilaca, osigurati mogućnost obnavljanja krivičnih postupaka, aktivno uključiti javnu radio-televiziju u proces suočavanja s prošlošću.

Ocijenjeno je da je protekla godina bila izuzetno dinamična u pogledu procesuiranja ratnih zločina i procesa suočavanja sa prošlošću.
XS
SM
MD
LG