Dostupni linkovi

U sukobu Izraelaca i Palestinaca dvoje mrtvih, 25 povređenih


Dvojica Palestinaca su jutros ubijena, a 25 civila ranjena u pojasu Gaze u novim izraelskim vazdušnim udarima, nakon što su četiri rakete ispaljene na južni Izrael u nastavku pograničnog nasilja koje je ušlo u četvrti dan.

Islamski džihad saopštio je da su poginuli pripadali toj organizaciji i da je jedan Hamdan Abu-Mutlak bio njen lider.

Jedan je pogođen dok je lansirao raketu na Izrael na jugu pojasa Gaze, a drugi je ubijen. Izvori u palestinskoj bolnici su rekli da je 25 civila ranjeno kada je izraelska raketa pogodila jednu kuću na severu pojasa Gaze, preneo je AP.

Portparol izraelske vojske je izjavila da je izvedeno ukupno šest udara. Islamski džihad i Narodni komiteti otpora, koalicija palestinskih ekstremističkih organizacija preuzeli su odgovornst za većinu ispaljenih raketa od petka, a bilo ih je preko 160, od kojih je 40 presreo i uništio izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola.

U izraelskim od petka je poginulo najmanje 20 Palestinaca, dok je na izraelskoj strani jedna osoba teško povređena od šrapnela.

Lider Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanije rekao je kasno sinoć da susedni Egipat pokušava da posreduje prekidu vatre i da se konsulatuje sa militantnim frakcijama ali da Izrael prvi mora da okonča udare.

Izraelski minstar odbrane Ehud Barak predvideo je u nedelju da će nasilje trajati još nekoliko dana, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da će Izrael žestoko odgovoriti ako se nastavi raketiranje izraelskih gradova.
XS
SM
MD
LG