Dostupni linkovi

Cijene trostruko veće nego u Srbiji i HrvatskojCijena pojedinih lijekova u BiH veća je i do tri puta nego u susjednim zemljama, a razlika je posebno izražena kod lijekova za kardiovaskularne bolesti koji su čak 200 odsto skuplji nego u Hrvatskoj, pokazala je analiza Svjetske banke za 2011. godinu.

Stručnjaci Svjetske banke kao glavni razlog za to što su medikamenti mnogo skuplji u BiH u odnosu na okruženje navode neefikasan sistem utvrđivanja cijena i nabavke lijekova. Izvještaj Svjetske banke otkriva i da cijene lijekova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH znatno variraju.

"Republika Srpska ima više centralizovan sistem nabavke sa referentnim cijenama, tako da su cijene lijekova niže, a manja je i razlika u regijama. U FBiH je većina cijena lijekova uređena na netransparentan način unutar kantona, što dovodi do velikih razlika", navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Analiza cijena pokazuje da 10 od 13 lijekova za kardiovaskularne bolesti ima veću cijenu u FBiH nego u Srpskoj, a u nekim slučajevima razlika je i do 50 odsto. Da bi razlike u cijenama bile svedene na minimum, Svjetska banka je vlastima u BiH preporučila da poboljšaju politiku nabavke lijekova.
XS
SM
MD
LG