Dostupni linkovi

Haber: Euleks će posle revizije biti jači i efikasniji


Komandant civilnih operacija EU Hansjorg Haber rekao je u Prištini da će Euleks posle rekonfiguracije biti "jača, pouzdanija i efikasnija" misija, saopštio je u sredu Euleks.

"Euleks je obavio veliki posao. Ali, promena okolnosti podrazumeva i promenu prioriteta. Kosovske institucije su ostvarile veliki napredak u nekim oblastima vladavine prava, te misija Euleksa mora ići u tom pravcu. Euleks će preusmeriti svoje prioritete, rekonfigurisaće se i postati jači, pouzdaniji i efikasniji", rekao je Haber.

On je tokom posete Kosovu, gde se obratio osoblju Euleksa, takođe izvestio kosovske vlasti o detaljima revizije, za koju se očekuje da će uskoro biti završena.

Rekonfiguracija podrazumeva smanjenje kako međunarodnog, tako i lokalnog osoblja, posebno u oblasti policije i carine, dok će rad biti koncentrisan na pravosudnu oblast, posebno na izvršni mandat Euleksa, navodi se u saopštenju i dodaje da se očekuje da će se dodatni resursi dodeliti severu Kosova.

Prema proceni Habera broj stranog osoblja Euleksa biće smanjen za trećinu. Euleks trenutno ima 1.350 pripadnika međunarodnog i 1.150 lokalnog osoblja.
XS
SM
MD
LG