Dostupni linkovi

EU zvanično opomenula Mađarsku zbog spornih zakona


Evropska unija uputila je Mađarskoj "zvaničnu opomenu" da u roku od mesec dana izmeni dva kontroverzna zakona koje je donela vlada premijera Viktora Orbana ili će protiv nje biti pokrenut sudski postupak.

Evropska komisija smatra da zakoni o pravosuđu i zaštiti podataka ugrožavaju nezavisnost mađarskog pravosudnog sistema i agencije za zaštitu podataka.

Ukoliko ne izmeni pomenute zakone koje je donela Orbanova vlada, Mađarska će odgovarati pred Evropskim sudom pravde, naveo je izvor EU upoznat sa ovim pitanjem, a prenosi AFP.

Zvanična opomena je prva faza u preliminarnom postupku. Mađarske vlasti su pre dve nedelje dostavile odgovore na primedbe Evropske komisije na nacrt zakona, ali Komisija nije bila zadovoljna objašnjenjem, naveo je evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Jedna od zamerki se odnosi na spuštanja starosne granice za penzionisanje sudija sa 70 na 62 godine, što prema mišljenju nekih ima za cilj sklanjanje određenih sudija.

"S druge strane Mađarskoj je dat isuviše kratak rok", naveo je izvor iz EU, osvrćući se na činjenicu da je Budimpešta dobila mesec dana umesto uobičajenih dva meseca za izmenu zakona.

U međuvremenu Brisel je obustavio postupak u vezi sa nezavisnošću mađarske centralne banke, ocenivši da je odgovor Mađarske bio zadovoljavajući.

Orbanova konzervativna vlada izložena je međunarodnim kritikama oko više zakona, uključujući zakon o slobodi štampe.
XS
SM
MD
LG