Dostupni linkovi

Rusija: Uhapšeni demonstranti pušteni na slobodu


Svi demonstranti, zajedno sa organizatorima protesta "Za poštene izbore", posle sinoćnjeg privođenja, pušteni su na slobodu, saopštila je moskovska policija.
Privedeno je oko 250 ljudi, među kojima i lider Levog fronta Sergej Udaljcov, kopredsednik pokreta Solidarnost Ilja Jašin i opozicionar, bloger Aleksej Navaljni.

Moskovski sud danas treba da donese presudu opozicionarima, koji se terete za ne poštovanje policijskih naredbi. Udaljcovu će suditi ista osoba koja je ranije osudila Navaljnog i Jašina na 15 dana zatvora.

Policija je sinoć, nakon završetka protesta u kojem je učestvovalo skoro 20.000 ljudi, žestoko počela da rasteruje i hapsi one koji su i dalje ostali na Puškinovom trgu. Oni su sledili poziv Udaljcova, koji je rekao da neće napustiti trg "sve dok (Vladimir) Putin ne ode".

"Posle sastavljanja protokola, o administrativnim kaznama, svi sinoć privedeni su pušteni. Snage moskovske policije su na kršenje zakona delovale operativno, u skladu sa zakonom, i preduzele mere kako bi se sprečio negativan razvoj situacije", naveli su u policiji.

U Sankt Peterburgu je tokom nedozvoljenog protesta, u kojem je učestvovalo oko 800 ljudi, privedeno 370 ljudi, prenosi Interfaks.

Tokom hapšenja u Moskvi, četiri osobe su povređene, od kojih su dve hospitalizovane, navodi agencija.
XS
SM
MD
LG