Dostupni linkovi

OEBS: Izbori u Rusiji praćeni nepravilnostima


Posmatrači OEBS ocenili su danas u Moskvi da su izbori za predsednika Rusije rezultirali jasnom pobedom premijera Vladimira Putina apsolutnom većinom glasova, ali da su praćeni proceduralnim nepravilnostima, kao i da su uslovi za kampanju bili na strani pobednika.

"Poenta izbora je da rezultat bude neizvestan. To nije bio slučaj u Rusiji. Nije bilo stvarne konkurencije, a zloupotreba vladinih resursa osigurala je da nesumnjivi pobednik bude poznat unapred", rekao je šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Tonino Picula.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks naglasio je da su izbori bili bolje organizovani i bolje nadgledani nego pre, kao i da su strukturna poboljšanja izbornih propisa predložena parlamentu, ali još nisu usvojena.

"Ovi izbori dali su jasnog pobednika sa apsolutnom većinom, bez drugog kruga glasanja. Medjutim, izbor glasača bio je ograničen, a izborna konkurencija nepravična. Zbog pojačane svesti gradjana i uključivanja u izbore, oni su bili življi, bolje organizovani i nadgledani", rekao je Koks.

Šef izborne posmatračke misije OEBS Hajdi Taljavini ocenila je da "iako su vlasti učinile izvestan napor da poboljšaju transparentnost izbora, ostalo je rasprostranjeno nepoverenje u integritet izbornog procesa".

"Kao prvi korak, sve tvrdnje o izbornim prekršajima moraju se temeljno ispitati", kazala je Taljavini, reagujući na podatke OEBS da je na trećini biračkih mesta bilo nepravilnosti.

Posmatrači OEBS sastali su se i razgovarali tokom prošlog meseca sa svim predsedničkim kandidatima, osim sa Putinom, koji im je poručio da je zauzet državnim poslovima i da nema vremena za sastanak.
XS
SM
MD
LG