Dostupni linkovi

Nemačka: "Plave karte" za visokoobrazovane strance


Nemačkoj će do 2030. godine nedostajati šest miliona radnika, a kako bi taj problem rešila, vlada želi, uvođenjem "Plave karte EU", da pojednostavi dolazak visokoobrazovanih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, prenosi Dojče vele.

Odlukom Brisela iz 2009. godine, visokokvalifikovanim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi omogućiti jednaka prava, a nemačka Vlada uzela je tri godine vremena da u delo sprovede tu odluku i uvede "Plavu kartu EU".

Onaj ko želi da dobije "Plavu kartu" potrebno je da priloži fakultetsku diplomu i da zarađuje najmanje 44.000 evra godišnje. U tom slučaju, dobija radnu dozvolu, a posle tri godine rada i neograničenu dozvolu boravka.

Pravo na rad imaće i bračni partneri koji neće morati da dostavljaju potvrdu o znanju jezika. Za doktore, inženjere i informatičare, koji su u Nemačkoj posebno traženi, platni prag spušten je na 35.000 evra.

Pravo na "Plavu kartu" imaće i strani studenti u Nemačkoj, ukoliko pronađu posao u svojoj struci godinu dana po završetku studija.
XS
SM
MD
LG