Dostupni linkovi

Premijer Japana: Vlada loše reagovala na zemljotres i cunami


Japanski premijer Jošihiko Noda priznao je u subotu da vlada nije na pravi način reagovala na prošlogodišnji zemljotres i cunami, pošto je presporo saopštavala ključne informacije i previše verovala u "mit o bezbednosti" nuklearnih elektrana.

"Više ne možemo da tražimo izgovore da se dogodilo nešto nepredvidivo i nezamislivo. Ponašanje u krizi zahteva da zamislimo i nezamislivo", kazao je Noda u obraćanju novinarima u svojoj rezidenciji pred godišnjicu katastrofe u kojoj je 11. marta 2011. na severoistoku Japana poginulo blizu 20.000 ljudi i koja je izazvala najgoru nuklearnu krizu od one u Černobilju.

Japan je naučio važne lekcije o boljoj pripremi za cunami i izbegavanju nestanka električne energije zbog kojeg je došlo do topljenja jezgra nekoliko reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima, kazao je Jošihiko Noda.

Reč "nezamislivo" u više navrata koristili su zvaničnici kompanije Tokio elektrik pauer (Electric Power) koja je rukovodila centralom, kao razlog nespremnosti za veliki cunami koji je usledio posle zemljotresa snage devet stepeni.

"Posle svega, možemo da kažemo da su vlada, kompanije i eksperti bili obuzeti mitom o bezbednosti. Odgovornost se mora podeliti", poručio je japanski premijer.
XS
SM
MD
LG