Dostupni linkovi

Gordon: Kandidatura Srbije pozitivnan korak, ostaje puno posla


Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon rekao je da su SAD veoma zadovoljne što je EU dodijelila status kandidata Srbiji, ali je ukazao da je potrebno još mnogo toga učiniti, naročito kada u dijalogu Beograda i Prištine.

"Veoma smo zadovoljni zbog odluke EU da ponudi status kandidata Srbiji, što su SAD podržavale neko vrijeme... Jasno je da ima još mnogo posla, posebno u dijalogu između Srbije i Kosova... Očigledno ima još velikih razlika oko sjevera Kosova i mi ohrabrujemo strane da razgovaraju o njima", poručio je Gordon.

On je u intervjuu za televiziju Al Džazira-Balkan, kako je objavljeno na sajtu Stejt Departmenta, naglasio da SAD snažno podržavaju teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova i njegovu integraciju u EU.

"Ali, vjerujemo da postoje načini da se omogući lokalnim stanovnicima, Srbima sa sjevera Kosova, da legitimno izaberu predstavnike koji će biti mjerodavni za njihova pitanja", ukazao je Gordon.

Pomoćnik državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju istakao je da je napredak Srbije i Kosova ključni korak ka "kompletiranju Evrope".

"Vjerujemo da je status kandidata koji je dobila Srbija dalje ohrabrenje za nju da normalizuje odnose sa Kosovom, od čega će obje zemlje imati suštinsku korist", poručio je Gordon.
XS
SM
MD
LG