Dostupni linkovi

Van Rompuy: Ojačana evropska orijentacija Zapadnog Balkana


Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy ocijenio je danas, nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da izgledi za studiju izvodljivosti za Kosovo i odobravanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU predstavljaju dobre vijesti koje jačaju evropsku orijentaciju cijelog Zapadnog Balkana.

U saopćenju nakon sastanka predsjednik Evropskog vijeća ocijenio je da dogovori postignuti prošle sedmice u dijalogu Beograda i Prištine o regionalnoj saradnji i provođenju integriranog upravljanja prijelazima predstavljaju "važne korake ka daljnjoj normalizaciji odnosa".

„Dijalog je dao željene rezultate zahvaljujući snažnom zalaganju obiju strana", smatra Van Rompuy i izražava nadu da će obje strane nastaviti provoditi postignute dogovore i ističe da je "stabilnost zapadnog Balkana i dalje jedan od naših ključnih interesa".

Thaci se jučer u Bruxellesu sastao i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i s evropskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

Pogledajte

Kancelarija DFC u Beogradu kao početak primene Vašingtonskog sporazuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00
XS
SM
MD
LG