Dostupni linkovi

U Srbiji pozitivne reakcije na status kandidata za EU


Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je Srbija dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dobila veliko priznanje za sve što je uradila na planu harmonizacije sa zemljama Unije, od zakonodavnog do reformskog kursa.

Dobijanje statusa kandidata svakako je najvažnija vest za Srbiju i to je bitno sa stanovišta povoljnijih uslova za investicije jer kapital, inostrani i domaći, pored makroekonomske stabilnosti i funkcionisanja tržišnih institucija, svakako zahteva i punu političku stabilnost", istakao je ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da je odluka Evropskog saveta pozitivna vest i da očekuje da će Srbija prave efekte te odluke materijalizovati u narednom periodu, kroz korišćenje evropskih fondova i prilivom novih investicija.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da su izjave podrške evropskih zvaničnika i predstavnika država članica Evropske unije Srbiji, prvi konkretni dokaz uvažavanja novog kandidata za članstvo u EU.

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da se kao Srbin i građanin raduje što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, ali da taj status ne znači ništa, budući da je u pitanju samo jedna od stepenica ka punopravnom članstvu.

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da nema razloga za slavlje zbog dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU i da je interes građana da Srbija proglasi političku neutralnost i stavi tačku na integracije u EU.
XS
SM
MD
LG